La un moment dat în viață, fiecare dintre noi se confruntă cu perioade mai dificile. De multe ori, oameni rezistenți, care, prin forțele proprii au depășit greutăți, ajung să obosească psihic și să aibă nevoie de ajutor de specialitate. Este și cazul pacienților diagnosticați cu demența Alheimer, boală care deși apare mai frecvent la bătrâni, poate debuta devreme, încă de la vârsta de 40 de ani. Pentru a depista cu ușurință simptomele și a înțelege ce presupune în esență, o asemenea afecțiune, am provocat la dialog un psihiatru Cluj din cadrul Clinicii Mind Reset.
Este binecunoscut faptul că Alzheimer afectează creierul și se caracterizează inițial prin probleme de memorie pentru ca, ulterior, să producă: dificultăți ale activităților zilnice, dificultăți de comunicare și schimbări de dispoziție sau de personalitate.
Astfel, învățarea de informații noi va fi mai grea, la fel ca și rememorarea unor fapte sau evenimente recente, ceea ce-l va transforma pe pacient într-o persoană frustrată și deprimată.
Care sunt recomandările psihiatrului?
Iată de ce un psihiatru Cluj recomandă mai întai vizita la medicul de familie dacă apar îngrijorări legate de memoria dumneavoastră sau a cuiva apropiat. Printr-o examinare fizică generală și teste de laborator se va stabili dacă este necesară analiza în detaliu a memoriei. În plus, se pot organiza, după caz, investigații suplimentare, ca de exemplu, tomografia computerizată a creierului.
Analizând în profunzime, la nivel neurocognitiv, boala Alzheimer se manifestă prin tulburări de atenție, dezorientare temporo- spațială sau incapacitatea de a efectua diferite activități motorii coordonate. Acestea pot fi suplimentate de simptome non-cognitive: agitație, agresivitate fizică sau verbală, tulburări ale dispoziției afective, incontinența organelor de eliminare.
Citeste si „Tulburările de personalitate, de vorbă cu un psihiatru Cluj„.
Cât despre tratament, medicul psihiatru Cluj susține că are legătură directă cu diagnosticul și circumstanțele personale. Astfel, există o clasă de medicamente care pot încetini progresul bolii și care sunt benefice, în egală măsură, când discutăm despre demența cu corpi Lewis ( dacă halucinațiile sunt o problemă).
Se recomandă, de asemenea, încetarea fumatului, alimentația sănătoasă și activitatea fizică echilibrată.
La final, țin să precizez că oamenii de știință sunt în cautarea unor scheme de tratament care să vindece boala, nu doar să încetinească procesul deteriorării celulelor nervoase.
De aceea, îngrijirea adecvată și respectarea indicațiilor medicului specialist sunt esențiale în ceea ce privește speranța de viață.