- Un nou studiu al Asociației Dentare Americane arată că mai puțin de 1% din medicii dentiști din America au fost testați pozitivi pentru Covid-19.
- Experții spun că acest lucru se datorează măsurilor de prevenție și protocoalelor de dezinfectare pe care aceștia le respectă în cabinetul dentar de ani de zile.
- Cifrele indică faptul că este încă sigur să mergi la dentist chiar și în timpul pandemiei.
Organizația a publicat un studiu săptămâna trecută din care rezultă că mai puțin de 1% din dentiștii de pe tot teritoriul țării au fost găsiți pozitivi de Covid-19, ceea ce este mult mai puțin decât în cazul altor profesii medicale. Aceste descoperiri vin după ce stomatologia a fost încadrată în profesiile cu risc înalt de infectare.
Discutăm cu echipa Dental West din Brașov despre ce înseamnă noile cifre pentru stomatologii din România.
Ce spun experții?
„Faptul că stomatologia a fost numită una dintre cele mai la risc meserii pentru infecție, dar are o prevalență mult mai mică comparativ cu alte domenii medicale, nu este o coincidență”, spune doamna doctor Tatiana Costea, medic specialist în stomatologie generală și fondator al Clinicilor Dental West.
Profesioniștii din domeniu au luat foarte în serios problema iar acest lucru se poate observa. În România, după perioada de suspendare a activității o parte din clinicile stomatologice au implementat chiar măsuri suplimentare de protecție, pe lângă cele impuse de ghidurile oficiale.
„Muncim ca o echipă pentru a menține riscul de infectare la 0. Înafara de echipamentul clasic: mănuși, mască și ochelari de protecție am adăugat măsuri suplimentare: dezinfectarea aerului prin lampa UV, nebulizare, costume de protecție de tip combinezon sau halat chirurgical, alocarea de pauze între programări.
Feedback-ul din partea pacienților este unul bun. Măsurile de prevenție contribuie și la relaxarea psihică a pacienților. Majoritatea vin și așa speriați de stomatolog, la care se adaugă frica de infectare cu noul virus.”
Epidemiologii din Statele Unite confirmă faptul că dentiștii sunt experți în prevenția transmiterii infecțiilor încă din anii 80’ când a apărut epidemia de HIV/SIDA. Medicii stomatologi sunt considerați printre pionierii Precauțiilor Universale. Aceste reguli se referă la tratarea oricărui pacient ca pe o posibilă sursă de infecție și respectarea unui protocol foarte strict.
“Suntem obișnuiți să facem față unei multitudini de agenți patogeni care pot fi considerați mai periculoși decât virsul Sars-cov-2, deci normele de protecție nu sunt ceva nou pentru noi. Sunt foarte puține aspect care s-au modificat odată cu pandemia.
Spre exemplu, încercăm să realizăm tratamente cuprinzătoare în cât mai puține ședințe. Asta înseamnă că suntem mai atenți la comunicarea cu pacientul, încercăm să rezolvăm cât mai mult din probleme în vizite mai lungi dar mai puține. Trebuie să fim mai sensibili la nevoile lor, mai ales că pentru anumite categorii de pacienți orice fel de expunere în această perioadă este o provocare.
Din păcate problemele stomatologice nu pot fi amânate. O durere sau o infecție nu se remit spontan. La fel și în cazul cariilor. Tratate din timp putem asigura tratamente mult mai puțin invazive și mult mai puțin costisitoare. Pacienții nu trebuie să fugă de medicul stomatolog ci să înțeleagă că măsurile de protecție funcționează.”
CONCLUZIE
Stomatologia înregistrează cifre foarte mici de infectare în cadrul personalului medical. Noile cifre arată că suntem în siguranță la stomatolog atâta timp cât se respectă protocoalele de prevenire a transmiterii infecției cu Covid-19.