Prima parte a anului 2021 a fost una buna pentru piata de aur, mai ales in ceea ce prieste cererea de aur de investitii. Sfarsitul anului a venit cu o scadere a valorii, undeva la aproximativ 5%, lucru care nu ii alarmeaza nici pe specialisti, nici pe investitori.
Aurul nu este o resursa nelimitata, oferta la nivel global a ramas aceeasi in ultimii ani. Din acest motiv, plus scutirea de TVA a aurului de puritate mai mare de 995, cererea de aur continua sa creasca. Atat oamenii cat si guvernele cumpara aur, cu precadere la acest moment ca forma de investitie pe termen lung.
Aurul pentru investitii straluceste tot timpul, mai ales in perioadele de criza. Cei care au investit de-a lungul timpului in aur stiu ca scaderea mica de mai sus nu ii va influenta. Vor astepta ca pretul sa revina la valoarea de cumparare sau sa creasca. E nevoie de putina rabdare, dar istoria ne-a demonstrat ca aurul este un activ sigur atat in perioade de stabilitate financiara cat si in perioade de criza.
Dobanzile la depozitele bancare sunt aproape de 0, motiv pentru care lumea nu mai este incurajata sa isi tina economiile la banca. Acesta este inca un factor care a generat o cerere mai mare de aur pentru investitie.
Bancile centrale cumpara aur
In 2021 bancile centrale au crescut achizitiile de aur, lucru care s-a intamplat la nivel global:
- Japonia a achizitionat 80 de tone de aur
- Serbia si-a crescut rezervele de aur cu 50 de tone de aur
- Thailanda a adaugat la rezervele nationale 90 de tone de aur
- Ungaria a achizitionat 63 de tone de aur
Daca guvernele cumpara aur inseamna ca previziunile sunt bune in sensul investitiilor in aur.
Alte cereri de aur in piata
Pe langa aurul de investitie a crescut si cererea de aur pentru fabricarea de bijuterii. Totodata, a crescut si cerearea de aur pentru productia de tehnologie, de la gadgeturi la produse medicale sau piese industriale.
Astea fiind spuse, cred ca putem investi in siguranta o parte din profituri si economii in aur.