Cui ii e frica de stomatolog?

Mie imi e ciuda ca ai mei nu m-au dus mai des la un dentist Brasov cu care sa construiesc o relatie de incredere. Am crescut cu teama de orice este legat de stomatologie. Cand am ajuns la maturitatea si inteligenta necesara, era cam tarziu.

Cat de des trebuie sa mergi la stomatolog?

Dupa o lucrare stomatologica intensa si fara durere, am ajuns sa merg la cabinet o data la 6 luni. Indiferent cat de bine iti ingrijesti dintii, riscul unei carii este iminent. Cele mai multe alimente contin zahar si acizi, iar spalatul pe dinti dupa fiecare masa nu este este tot timpul posibil.

In plus, o carie mica este mai usor de tratat decat un crater care poate deveni si dureros. Nu astepta sa te doara ca sa mergi la dentist. Vorbeste cu stomatologul tau sa te cheme regulat pentru a preveni orice afectiune a cavitatii bucale.

„Daca nu esti cuminte te duc la doctor sau la dentist”

Stiti ca inca mai sunt oameni care isi sperie copiii cu astfel de trucuri? Pai cum sa vrea copilul sa colaboreze la dentist sau la orice cabinet medical daca stie ca este un lucru rau si dureros? Nu spun sa ii mintim, spun doar sa nu transformam specialistul in Bau-Bau.

Cei mici trebuie sa se acomodeze cu cabinetele stomatologice, cu personalul medical si cu instrumentarul. Pot incepe cu scurte vizite in care sa se imprieteneasca cu tot ceea ce inseamna stomatologia, prin joaca. Incet, cu rabdare si perseverenta vizitele la dentist se vor transforma in ceva obisnuit.

Frica de instrumentarul medical si ace

Eu stiu adulti care atunci cand vad o siringa sunt in pragul atacurilor de panica. Aceasta teama vine din frica de durere. Dentistul a fost prea mult asociat cu durerea. Tehnica medicala si medicina in sine au evoluat foarte mult, motiv pentru care durerea a fost eliminata sau o fost inlocuita cu o stare de disconfort.

Nu e o bucurie pentru nimeni curatarea unei carii: zgomotul, mirosul si teama ca ar putea sa doara sunt constante. Stomatologul stie cat de avansata este caria si inainte de a incepe, daca va fi nevoie, iti va face anestezie locala. Nici asta nu doare, inainte de anestezia propriu-zisa, iti va masa gingia cu un gel anestezic. Confortul pacientilor primeaza.

In plus, multi dintre stomatologii din Brasov, din tara si din toata lumea recurg la gazul ilariant ca si anestezic (protoxid de azot). Daca sunteti aniosi fata de ace, puteti recurge la acesta metoda de anestezie. Nu va povestesc mai multe aici despre acest aspect. Medicul este cel care trebuie sa va dea toate lamuririle, nu internetul. 😉

Implantologia sau stomatologia minim invaziva

Cei tineri nu au de unde sa stie ca pentru un dinte pierdut, cu ceva ani in urma era nevoie de o „coronita”, de o lagatura intre noul dinte si un dinte alaturat. Pentru a avea un dinte nou se poliza dintele invecinat. Impantologia a revolutionat la propriu stomatologia si modul in care un dinte nou poate fi plantat fara nici un fel de disconfort pentru dintii din jur.

Daca ar fi sa fac un top al lucrurilor care au scimbat lumea in ultimii 20 de ani, implantul dentar ar ocupa un loc fruntas.

In incheiere nu imi ramane decat sa va indemn sa mergeti la dentist fara frica. Nu trebuie sa doara. Discutati fara rezerve cu medicul si stabiliti un plan de tratament. Meritati sa aveti dinti frumosi si un zambet larg care sa inspire incredere.

 

 

 

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.