Am vazut o multime de oameni care au animale de companie si care isi impart hrana cu prieteniilor lor necuvantatori. Asta nu este o dovada de dragoste, hrana si accesoriile pentru animalele de companie trebuie sa fie adecvate speciei din care acestea fac parte.
De ce nu este buna mancarea ta pentru caini si pisici?
Tu ai anumite nevoi, in plus ai cunostintele necesare prin care sa procesezi ce iti face bine si ce iti face rau. Un om este constient de ceea ce mananca, de aportul caloric, de continutul hranei si de diversificare. Un caine, o pisica sau orice alt animal de companie isi pune viata si sanatatea in grija ta. Tu esti direct raspunzator de ceea ce consuma si de cum acest lucru il afecteaza.
Am prieteni a caror caine consuma chipsuri si alune. Se scuza ca au un patruped pofticios si dau pentru ca il iubesc si nu il pot refuza. Daca il iubesti cu adevarat, nu imparti orice cu el. Din cauza spatiului, eu am doar un hamster. Nu, nu imi impart mancarea cu el. Am si doi copii pe care ii feresc cat pot de anumite alimente si fac asta din dragoste.
Cainele sau pisica ta au anumite nevoi calorice, au nevoie de vitamine conform fazei de dezvoltare, unele rase fiind mai sensibile decat altele sau necesitand nevoi speciale. Hrana ta poate avea continut ridicat de sare, ceapa, usturoi si alte ingrediente care pot fi chiar toxice. Da, poti sa le oferi o bucatica de carne preparata, dar nu este bine sa le oferi ceea ce iti ramane tie frecvent in farfurie sau anumite fructe, precum cele cu samburi ( stafidele, spre exemplu, pot crea probleme urinare).
Ciocolata, zaharul, alcooloul, nucile, carnea cruda sunt doar cateva alimente care pot produce reactii grave, de la voma si diaree pana la convulsii. Stiu ca iti iubesti animalul de companie. Hraneste-l corespunzator, consulta veterinarul si nu ii face rau nici macar din nestiinta.
Cum gasesti hrana pentru animalele clasificata in petsop-uri si magazine?
- mancare pentru caini (hrana umeda, hrana uscata, vitamine);
- mancare pentru pisici ( hrana umeda, hrana uscata, vitamine);
- hrana pentru rozatoare (mix-uri de seminte, hrana pentru rozatoarele carnivore, batoane cu fructe si vitamine, etc * rozatoarele pot consuma anumite fructe si legume pe care le ai la dispozitie in casa, dar nu orice, este indicat sa intrebi un medic veterinar sau sa cauti informatii corecte in acest sens)
- hrana si accesorii pentru pasari (mix-uri de seminte)
- hrana pentru pestii de acvariu (alge, insecte, viermisori, plancton, crustacee, larve * in functie de specie)
Pe langa cele de mai sus veti gasi in magazinele de specialitate sau online si hrana oentru animale exotice, precum reptilele sau paienjenii.
Cum ramane cu furajele pentru pesti?
Este drept, nu intra in categoria animalelor de companie, dar ajung pe masa noastra. 🙂 Si pentru ca esti ceea ce mananci, ar fi ideal ca cei care au crescatorii sa ii hraneasca corespunzator speciei si cu mancare cat mai organica.
Hranna sau furajele pentru pestii de acvacultura este importanta atat pentru succesul afacerii, cat si pentru consumatorul final. Calitatea furajelor se reflecta in dezvoltarea si supravietuirea pestilor intr-un mediu care il imita pe cel natural.
Calitatea creste succesul afacerii.