Cum poti reduce valoarea facturilor la intretinere

Nu stiu cum e in alte tari, dar la noi, daca aduni valoarea facturilor de intretinere lunara o sa ajungi la concluzia ca muncesti ca sa platesti facturi si sa mananci. Avem nevoie de excursii, de vacante, de carti, de teatru, de iesiri la restaurant si altele pentru a avea o viata implinita. Pentru asta, primul lucru pe care il poti face este sa reduci cheltuielile cu furnizorii de gaz, curent si apa.

Cum reduci factura de gaz?

O solutie ar fi sa stai in frig, dar nu cred ca e confortabil. O centrala termica noua, in condensatie, iti va reduce consumul cu aproximativ 30%. O centrala este ca si autorismul, cu cat este mai vechi, cu atat consuma mai mult.

Alte recomandari:

 • foloseste termostatul ambiental pentru setarea temperaturii;
 • in camerele fara termostat poti regla temperatura daca ai montati robineti termostatati la calorifere;
 • radiatoarele, inainte de instalare, trebuie calculate in functie de suprafata incaperii;
 • aeriseste caloriferele inainte de sezonul rece;
 • efectul yo-yo are acelasi randament in incalzire ca si in diete, mentineti in incapere o temperatura constanta;
 • izoleaza-ti termic locuinta;
 • nu este nevoie sa folosesti apa calda pentru a te spala pe maini.

Sa nu-i uitam pe cei cu centrale pe lemne, si ei isi pot reduce consumul prin montarea unui cazan cu randament ridicat si temperatura redusa a gazelor de evacuare.

Cum reduci factura la curent?

In primul rand, scoate din priza ceea ce nu folosesti. Este dificil la inceput, dar aceast lucru l-am invatat cat am stat in Austria la niste prieteni. Nimic nu ramane in priza daca este stins. Cand pleaca de acasa, singurul lucru care ramane conectat la priza este frigiderul. Noi, romanii, suntem comozi. Totul porneste si se opreste din telecomanda sau buton. Toate stau conectate la priza.

Recomandari:

 • alege doar electrocasmice din clasa de consum A+++;
 • foloseste doar becuri economice.

Daca stai la casa, monteaza-ti panouri solare. Eu mi-as monta pe bloc daca mi-ar da voie! Cum ar fi ca tot curentul de pe scara blocului sa fie sustinut printr-un sistem solar autonom? Cu cat s-ar reduce cheltuielile de intretinere?

Sa ai un sistem mix, atat cu panouri solare cat si cu centrala termica in condensatie este in beneficiul bugetului tau. Nu stiu daca statul mai sustine astfel de programe verzi, dar merita sa incerci.

Cum reduci factura la apa?

Daca s-a gandit cineva sa faca baie sau dus mai rar, eu zic pas! 🙂 Studiile spun ca consumam mai putina apa atunci cand facem dus decat atunci cand facem baie. Eu cred ca as putea spala mai putin, m-am obisnuit ca un lucru purtat cateva ore sa ajunga imediat in cosul cu rufe. Cred ca in acest fel as reduce si poluarea putin.

Recomandari:

 • folositi baterii cu monocomanda si debit de aer, atat la baie cat si la bucatarie;
 • nu lasati apa sa curga in timp ce va spalati pe dinti;
 • folositi masinile de spalat vase, consuma mai putina apa daca ne raportam la cantitatea de vase.

Ce faci acum cu banii econonisiti?

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.