Garduri gabioane, solutia optima pentru stabilizarea terenurilor si aspectul deosebit al gradinii tale

Pretuirea si respectul pentru natura au devenit esentiale iar acest lucru se manifesta si in modul in care ne construim casele sau ne amenajam curtile si gradinile. Un detaliu care poate face diferenta este utilizarea de garduri gabioane, o modalitate de a crea intimitate curtii tale folosind materiale durabile cu un impact cat mai mic asupra mediului. Pe langa faptul sunt rezistente in timp si reprezinta o solutie optima din punct de vedere financiar, folosirea de garduri gabioane este una ecologica foarte estetica!

Plecand de la definitia originala, un gabion este o cusca, un cilindru sau o cutie umpluta cu materiale anorganice cum ar fi: roci, beton sau, uneori, nisip si sol.

La origine, custile erau realizate din materiale cu rezistente mici dar in prezent sunt realizate din plase sudate din otel galvanizat sau plase din sarma.

In general gabioanele sunt utilizate in constructii civile, constructii de drumuri, aplicatii militare si amenajare peisagistica. In domeniul constructiilor gabioanele au rolul de a preveni eroziunea solului putand fi folosite ca si ziduri de sprijin. In amenajarea peisagistica  gabioanele pot fi utilizate cu rol decorativ, cu rol de zid sau gard.

Avand o imagine naturala, aceste garduri gabioane fac conexiunea intre natura, mediu inconjurator si ambientul casei tale foarte armonios, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii au inceput sa foloseasca garduri gabioane in delimitarea curtilor.

Usor-usor, folosirea de garduri gabioane a devenit un trend mai ales datorita fiabilitatii acestora si intrebuintarii diversificare, de fapt, din gabioane pot fi create orice element din curte sau gradina: gardul in sine, bancute, mese, mobilier decorativ cum ar fi fantanile arteziene diverse tipuri de socluri. Mai mult, acestea au depasit granitele mediului exterior si au inceput a fi folosite cu succes la interioare, in special in hoteluri si pensiuni, unde indeplinesc rol decorativ.

Metoda de construire a gardurilor gabioane este una simpla ce nu necesita fundatie iar pentru umplutura gabioanelor se utilizeaza materialele naturale locale cum este piatra, astfel costurile de transport, consum de conbustibil sunt diminuate foarte mult.

Durata de viata a zidurilor de gabioane depinde de mediul inconjurator fiind in general de 20 ani pentru sarma sau plasa galvanizata. Pentru plasele din sarma acoperite cu PVC sau din otel inoxidabil durata de viata poate creste de 2 – 5 ori. Defectele provocate plaselor in timpul manipularii pietrelor poate duce la corodarea locala. Un alt considerent ar fi faptul ca gabioanele se aseaza direct pe sol, iar unele soluri alkaline cu un PH ridicact cum ar fi varul pot deteriora plasa gabionului. In general este indicata amplasarea unui geotextil sub zidul de gabioane.

Avantajele utilizarii de garduri gabioane:

  • Sunt flexibile pentru ca se muleaza dupa forma naturala a terenului astfel nu este necesara fundatia;
  • Rezistenta sportita in timp;
  • Permit trecerea aerului astfel se produce ventilatia spatiilor;
  • Sunt permeabile si pot fi spalate cu apa;
  • Nu atrag umezeala;
  • Stabilizeaza malurile raurilor;
  • Costuri optimizate;
  • Nu dauneaza naturii;
  • Decor arhitectural deosebit.

Trebuie mentionat ca montarea de garduri gabioane necesita o atentie sporita pentru ca manopera este destul de migaloasa, in structura de sarma sau fier pietrele sunt asezate cu grija si sunt destul de grele. Pe de alta parte se economiseste timp la montare pentru ca se lucreaza uscat.

Impactul vizual este unul cu adevarat deosebit mai ales ca in timp prin cresterea de vegetatie in spatile dintre pietre, gardurile sunt transformate in adevarate ziduri verzi!

Daca iti doresti sa construiesti cat mai natural si mai ecologic, ia in considerare si gabioanele! Stafuri pertinente si servicii de calitate in consiliere, amenajare/ montare garduri gabioane gasesti la prietenii nostri de la Pan-Met Brasov. Acestia, pe langa garduri gabioane, iti ofera idei de amenajare a spatiului exterior: garduri, terasamente,  elemente de delimitare sau marcare a unor zone din curtea sau gradina ta!

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.