Toata lumea isi aduce aminte ca se foloseau monede de aur ca o forma primara de bani. Aurul a reusit sa isi pastreze valoarea, sa stea drept in fata oricarei monede sau valute.
Din acest motiv, inca se bat monede lingouri de aur care au aceeasi valoare ca un lingou dar au forma caracteristica unei monede.
Aurul nu este inflationist sau deflationist
De-a lungul timpului, aurul a ramas stabil. Tocmai de aceea multi oameni investesc si in aur, atat in monede de aur cat si in lingouri de aur. S-a demonstrat ca in momentele de criza aurul este cel care salveaza mereu puterea de cumparare.
Prezenta virusului Covid de 2 ani a creat o inflatie la nivel planetar fara precedent. Daca privim catre Turcia ne dam seama ca situatia, accentuata si de politica populista, a scapat de sub control.
Cresterea preturilor s-a facut simtita inca de la inceputul anului 2021. Si lucrurile par sa se indrepte catre o zona inconfortabila. Romania se lupta acum cu liberalizarea pietei energetice. Acum, mai mult decat niciodata este momentul sa economisim. Punem banii la saltea? Ii punem la banca? Cumparam apartamente? Cumparam monede de aur sau lingouri?
Este dificil sa facem previziuni in evolutia aurului
De multe ori, in timpul crizelor economice, pretul aurului a crescut. Totusi, s-a intamplat ca in criza din 1980 si in cea din 1990 valoarea aurului sa scada. Acum, intr-un context socio-economic unic, previziunile sunt dificile.
Cu toate acestea, istoria a demnostrat ca aurul a ramas o valuta stabila in timp. Pentru investitii pe termen lung, a fost si va ramane o metoda de castig. Isi conserva valoarea in contextul unei inflatii galopente.
In plus, rezervele de aur sunt putine, extractia pretiosului material fiind una dificila si problematica. Bursele cad, guvernele cad, aurul ramane. Asa ca nu imi ramane decat sa te indemn, conform specialistilor, sa investesti o treime din rezervele tale in monede de aur sau lingouri de aur.