Rezistente electrice si aplicatiile lor

Rezistentele electrice de tip termic sunt proiectate ca un tip special de rezistenta pentru a oferi o sursa de caldura fiabila si controlabila. Un rezistor termic poate produce caldura convectiva, ceea ce inseamna ca incalzeste aerul din jur sau incalzeste alte obiecte direct printr-un fenomen numit radiatie infrarosie. Astazi va spunem mai multe despre gama de rezistente electrice .

Incalzirea radianta necesita ca rezistenta sa fie plasata in raza vizuala a obiectului care urmeaza sa fie incalzit. In schimb, incalzirea convectiva utilizeaza uneori ventilatoare pentru a sufla aer peste rezistentele de incalzire pentru a creste eficienta incalzirii.

Numarul de aplicatii interesante pentru rezistente electrice este coplesitor si doar cateva dintre ele vor fi enumerate aici. De exemplu, rezistentele pot fi utilizate in manerele pentru motociclete pentru a conduce pe vreme rece. Sau, aceste rezistente electrice pot fi incorporate in, sau uneori aplicate pe suprafata geamului unei masini, pentru dezaburire si dezghetare.

Aplicatii si rezistente electrice

O alta aplicatie utila pentru rezistente electrice sunt camerele de supraveghere. O rezistenta de incalzire este plasata aproape de capacul de sticla si de lentila. Caldura de la rezistor mentine temperatura sticlei constanta, ceea ce previne aburirea si acumularea de zapada, ceea ce mentine camera utila in toate conditiile meteorologice.

Pentru a developa cu acuratete fotografii este necesara o temperatura foarte precisa si constanta, altfel culorile se vor degrada. In mod similar, multe procese chimice au nevoie de o temperatura constanta si ar putea fi necesara incalzirea. Unele echipamente medicale, cum ar fi analizoarele de sange, au nevoie si de temperatura constanta pentru a functiona corect.

Incalzitoarele electrice cu convectie au un element de incalzire care este expus aerului. Odata ce aerul intra in contact cu un obiect fierbinte se incalzeste si, datorita faptului ca aerul cald este mai usor decat aerul rece, se ridica. Asta lasa spatiu pentru ca mai mult aer rece sa intre in contact cu incalzitorul de dedesubt. Acest proces se numeste convectie a aerului.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.