Ai investi in lingouri de aur?

Aurul este respectat in intreaga lume pentru valoarea sa si istoria bogata, care a fost impletita in culturi de mii de ani. Monedele care contin aur au aparut in jurul anului 650 i.Hr., iar primele monede de aur pur au fost batute in timpul regelui Cresus al Lydiei, aproximativ 100 de ani mai tarziu. Dar de ce e bine sa investim in lingouri de aur?

De-a lungul secolelor, oamenii au continuat sa detina aur din diverse motive. Societatile, si acum economiile, au pus pret pe aur, perpetuandu-i astfel valoarea. Este metalul la care ne intoarcem atunci cand alte forme de moneda nu functioneaza. Asta inseamna ca are intotdeauna o anumita valoare ca asigurare impotriva vremurilor grele.

De ce sa investim in lingouri de aur?

Spre deosebire de monedele de hartie, orice lingouri de aur si-au mentinut valoarea de-a lungul veacurilor. Oamenii vad aurul ca pe o modalitate de a-si transmite si de a-si pastra bogatia de la o generatie la alta. Aurul a fost din punct de vedere istoric o excelenta acoperire impotriva inflatiei, deoarece pretul sau tinde sa creasca atunci cand creste costul vietii. In ultimii 50 de ani, investitorii au vazut cresterea preturilor aurului, iar piata de valori a scazut in anii cu inflatie ridicata.

Aurul isi pastreaza valoarea nu numai in vremuri de incertitudine financiara, ci si in vremuri de incertitudine geopolitica. Este adesea numita „marfa de criza”, deoarece oamenii fug in siguranta ei relativa atunci cand tensiunile mondiale cresc; in astfel de perioade, adesea depaseste alte investitii. De exemplu, preturile aurului au cunoscut unele miscari majore de pret in acest an ca raspuns la criza care a avut loc in Uniunea Europeana. Pretul sau creste adesea cel mai mult atunci cand increderea in guverne este scazuta.

In anii precedenti, bogatia crescuta a economiilor de piata emergente a stimulat cererea de lingouri de aur. In multe dintre aceste tari, aurul este impletit in cultura. In China, unde lingourile de aur sunt o forma traditionala de economisire, cererea de aur a fost constanta. India este a doua cea mai mare natiune consumatoare de aur din lume; are multe utilizari acolo, inclusiv bijuterii. Ca atare, sezonul nuntilor din octombrie este in mod traditional perioada din an care inregistreaza cea mai mare cerere globala de aur.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.