Privita initial ca modalitate de a cosmetiza masinile, folia auto pentru protectia geamurilor a evoluat considerabil, generand o adevarata ramura in industria aftermarket-ului auto. De la foliile negre aplicate empiric pe marginea soselei si pana la industria de profil din zilele noastre, acest subiect a starnit de-a lungul anilor dezbateri aprinse. Sa vedem impreuna ce spune si legea in privinta acestor folii.
In urma cu ceva ani, o simpla folie aplicata pe geamurile masinii rezolva problema lipsei de personalitate. Astazi, aceasta operatiune inseamna mult mai mult. Pe piata romaneasca exista diverse tipuri de folii omologate de RAR, care asigura o eficienta protectie la UV (pana la 99,5%), oferind confort chiar si persoanelor cu hipersensibilitati ale pielii. Dar, ca in orice piata concurentiala, exista si anumite produse de substitutie, iar alegerea trebuie facuta tinand cont de calitate, cost si legalitate. Din pacate, ultimul criteriu este adesea neglijat la alegerea unei folii de protectie, desi codul rutier stipuleaza clar ca orice tratament aplicat geamurilor auto trebuie sa se faca in conditiile reglementate de Registrul Auto Roman.
Folia auto si directivele RAR
Conform RAR, autovehiculele trebuie echipate cu geamuri avand o transparenta de minimum 75% pentru parbriz si minimum 70% pentru luneta si geamurile laterale. Prin urmare, foliile de protectie aplicate pe geamuri trebuie sa fie certificate si marcate corespunzator, iar aplicarea acestora este permisa doar in atelierele autorizate.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca geamurile laterale din spate si luneta nu sunt esentiale pentru vizibilitatea din interior atunci cand autoturismul este echipat cu oglinzi exterioare pe ambele parti. Totusi, daca acestea au o transparenta modificata fata de cea stabilita prin marcajul de omologare, stratul aplicat ulterior trebuie sa fie uniform si sa nu creeze distorsiuni. Desi modificarea transparentei geamurilor nu se inregistreaza in cartea de identitate a vehiculului (CIV), aplicatorul trebuie sa elibereze un document privind certificatul de conformitate si licenta emisa de Organismul de Certificare Produse al RAR. De asemenea, la inspectia tehnica periodica se verifica eticheta ce contine marca de omologare a geamului, precum si gradul de transparenta.
De ce sa alegi o folie auto omologata?
In plus fata de aspectul estetic, folia omologata mai are avantajul de a oferi o protectie suplimentara impotriva efractiei. Exista diverse tipuri de folii dintre care potentialii clienti pot alege, criteriile care influenteaza decizia de cumparare bazandu-se pe culoare, transparenta si structura acesteia. Majoritatea foliilor de buna calitate (LLumar, 3M, Foliatec) au in componenta un strat anti-zgariere care confera o buna rezistenta in timp in cazul unei intretineri normale. Garantia este un alt aspect important, foliile omologate de catre RAR din clasa premium beneficiind de 5 ori, chiar 7 ani de garantie, perioada in care orice neplacere referitoare la calitatile produsului sau a aplicarii acestuia este remediata gratuit de catre aplicatorul autorizat.
Asrfel, foliile de protectie pentru geamurile masinii reprezinta ata o optiune estetica, cat si o masura de protectie si siguranta. Respectarea normelor si alegerea unor produse de calitate sunt aspecte esentiale in garantarea eficientei si durabilitatii foliilor.