TAS in atentia sectiilor de psihiatrie Cluj

TAS, mai exact tulburarea de anxietate sociala este tratata cu maxima seriozate de sectiile de pishiatrie Cluj cat si de unitatile de psihiatrie din toata Romania si din toata lumea. Perioada de izolare Covid a avut un impact si mai mare asura celor cu tulburari TAS, continuarea izolarii crescand progresiv frica si anxietatea in raport cu relatiile sociale.

Cateva aspecte pivind TAS

Conform iScience, studiile de imagistica demonstreaza ca in TAS exista modificari functionale la nivelul creierului. Frica persistenta dezvolta anomalii la nivelul  substantei cenusii cat si la nivelul substantei albe. Prin urmare, pacientii care sufera de fobie sociala sufera de fapt de o problema de sanatate mintala in care sunt implicati atat factori sociali cat si si factori biologici si evident, psihologici.

Daca la inceput specialistii s-au axat pe cauzele psihologice si sociale, studiile si investigatiile RMN au dus la concluzii valoroase pentru psihiatri. Vom lasa deoprte ceilalti factori si ne vom axa pe cauzele biologice, pe mecanisme genetice.  The American Journal of Psychiatry publica un studiu in 1998 in care se trateaza problema SEROTONINEI ca factor care joaca un rol deosebit in instalarea tulburarii de anxietate sociala.

Din fericire pentru pacienti, studiul din punct biologic la tulburarii este de bun augur si noile abordari din medicina aduc imbunatatiri semnificative in evolutia pacientilor.

Psihatrie Cluj, diagnostic si tratament pentru TAS

Clujul este renumit pentru tot ce are legatura cu medicina, inclusiv partea de psihiatrie. Nu este o mirare ca multi cauta centre de psihiatrie Cluj si medici implicati in stabilirea unui diagnostic incrucisat. Astfel, folosindu-se de imagistica, cand premizele unei tulburari TAS sunt evidente, acestia se focuseaza pe dezechilibrul dintre amigdala (stiai ca pesoanele care nu mai au amigdale sunt mai curajoase?!) si cortexul prefontal.

Hiperactivitatea amigdalei este motorul care conduce catre reactiile exagerate de anxietate, de frica continua si profunda. Anxietatea este o forma de stres, frica impiedicand pesoana cu TAS sa functioneze firesc si sa se bucure de viata.

TAS, daca nu este tratata corespunzator,  atat cu psihoterapie cat si cu tratament medicamentos (antidepresivele, benzodiazepinele, beta-blocantele) devine cronica.

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.