Caria de biberon, un pericol pentru cei mici

Astazi mi-ar placea sa vorbim despre un subiect serios, si anume caria de biberon. Nu de putine ori am intalnit copii cu dintii macinati de carii si parinti linistiti care se bazeaza pe faptul ca, oricum, dintii de lapte sunt provizorii. Nu vorbim despre aspect, vorbim despre sanatate.

Este o forma severa de carie care se mainifesta la copiii pana in 3 ani si are o evolutie galopanta. Petele aparute pe dintisori se transforma rapid in carii si afecteaza dintii din fata.

Cauzele aparitiei cariei de biberon:

  • zaharul din lichidele indulcite
  • folosirea indelungata a biberonului sau suzetei

Preventie

Cea mai buna si mai usoara metoda preventiva este curatarea gingiilor, respectiv a dintilor. Este recomandat, ca dupa fiecare masa sa se stearga gingiile sugarilor cu un tampon de bumbac. De la primul dintisor, se recomanda curatarea cu o periuta moale. Exista in comert periute rotunde, din silicon, care previn accidentarile si sunt foarte usor de folosit. Se pot folosi impreuna cu o pasta de dinti fara fluor sau ca atare.

Vizita la stomatolog este indicata la orice varsta. Consultatiile se fac in joaca si medicul ortodont poate recomanda un supliment cu fluor doar daca este nevoie. Cei mici se vor obisnui cu controalele regulate si vizitele la stomatolog vor fi o placere.

Reducerea zaharului din alimentatia celor mici este inca o masura pe care o poate lua fiecare parinte. Cu exceptia laptelui formula cei mici nu ar trebui sa consume alte lichide dulci din biberon  si aici ma refer la ceaiuri indulcite si sucuri naturale. Exista cani 360º care pot fi folosite pentru astfel de lichide si sunt usor de folosit de cei mici.

tratament carie biberon

Tragem un semnal de alarma si NU recomandam dormitul celor mici cu suzeta in gura. In timpul somnului, fluxul de saliva scade si predispozitia pentru aparitia cariilor de biberon creste.

Tratamentul cariei de biberon

In cazul in care caria de biberon nu este una avansata, tratamentul va fi unul de remineralizare cu fluor. Cariile avansate necesita obturatii in functie de gravitate.

Importanta preventiei

Dintii de lapte pot influenta evolutia dintilor permanenti. Cariile de lapte, netratate, pot afecta mugurii dintilor permanenti si copilul va avea nevoie de tratamente dentare. E mai usor sa prevenim. Intotdeauna.

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.