Ce este un neurolog? Ce trateaza neurologia?

Un neurolog este un medic cu pregatire specializata in diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor creierului si ale sistemului nervos. Un neurolog poate gestiona boala Alzheimer, scleroza laterala amiotrofica, epilepsia, migrena, scleroza multipla si Parkinson.

Specializat in diagnosticul si tratamentul tulburarilor neurologice la copiii din perioada neonatala si pana la adolescenta cat si in identificarea afectiunilor neurologice la adulti, acesta trateaza sau amelioreaza afectiuni ale sistemului nervos.

Neurologii sunt clinicieni cu inalta pregatire, capabili sa diagnosticheze afectiuni complexe prin istoricul detaliat si examenul fizic. Ei pot testa inclusiv starea mentala, vederea, vorbirea, forta, senzatiile, coordonarea, reflexele si mersul. Chiar daca medicina devine mai dependenta de tehnologie, examenul neurologic va ramane o componenta importanta a evaluarii pacientului.

Ce face un neurolog?

Un neurolog se deosebeste de un neurochirurg deoarece nu efectueaza operatii pe creier sau maduva spinarii. Cu toate acestea, neurologii si neurochirurgii lucreaza indeaproape impreuna pentru mai multe afectiuni, uneori chiar si in sala de operatie impreuna.

Neurologii ar putea sa aiba o idee buna despre diagnosticul dvs.dupa consultatie, dar probabil veti avea nevoie de alte teste pentru a-l confirma. In functie de simptomele dvs., acestea pot include:

  • Teste de sange si urina pentru a cauta infectii, toxine sau tulburari de proteine
  • Teste imagistice ale creierului sau ale coloanei vertebrale pentru a cauta tumori, leziuni ale creierului sau probleme cu vasele de sange, oase sau nervi
  • Un studiu al functiei creierului tau numit electroencefalograf. Acest lucru se face daca aveti convulsii. Patch-uri mici, numite electrozi, sunt puse pe scalp si sunt conectate la o masina prin fire. Aparatul inregistreaza activitatea electrica din creier.
  • O serie de teste pentru a masura raspunsul creierului la stimularea auzului, vederii si anumitor nervi.

Neurologia se ocupa de tot ceea ce implica creierul, maduva spinarii, nervii cranieni, radacinile nervoase, ganglionii spinali si intregul sistem nervos periferic. Mijloacele de diagnostic neuro-radiologic au facut ca tratamentele sa fie mult mai eficiente si exacte.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.