Endocrinologie la Cluj: Boala Graves – Cauze, simptome și tratament

Endocrinologia la Cluj este un domeniu medical deosebit de important, și una dintre afecțiunile tratate în această specialitate este Boala Graves. Această afecțiune autoimună afectează glanda tiroidă, cauzând hipertiroidism. Aflați mai multe despre cauze, simptome și opțiunile de tratament în continuare.

Ce este Boala Graves?

Boala Graves, denumită și hipertiroidism autoimun, este o afecțiune caracterizată de producția excesivă de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism în Statele Unite. Această boală este numită după medicul irlandez Robert Graves, care a descris-o în urmă cu aproximativ 150 de ani. Boala Graves afectează în principal femeile, fiind de 7-8 ori mai frecventă la acestea decât la bărbați.

Cauzele Bolii Graves

Boala Graves este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroidă în mod greșit. Acest atac duce la o producție excesivă de hormoni tiroidieni, cum ar fi T3 și T4. Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei reacții autoimune, se presupune că factorii genetici pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Simptomele Bolii Graves

Hipertiroidismul, rezultat din Boala Graves, poate provoca o serie de simptome, inclusiv:

  • Bătăi accelerate ale inimii: Acest simptom este adesea observat, cu palpitații și bătăi rapide ale inimii (tahicardie).
  • Tremurări ale mâinilor: Mâinile pot deveni tremurânde sau agitate.
  • Probleme cu somnul: Dificultăți în a adormi sau somn agitat.
  • Scădere în greutate: Descreșterea în greutate fără o cauză aparentă.
  • Orbitopatie: O treime din pacienți au ochii inflamați.
  • Slăbiciune musculară: Mușchii pot deveni slabi sau obosiți.
  • Simptome neuropsihiatrice: Anxietate, iritabilitate sau schimbări de dispoziție.
  • Intoleranță la căldură: Sensibilitate crescută la temperaturi ridicate.

Diagnosticul și tratamentul Bolii Graves

Diagnosticul bolii Graves implică adesea teste de laborator pentru a evalua nivelurile hormonilor tiroidieni din sânge. Tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor și preferințele pacientului. Opțiunile de tratament includ medicamente antitiroidiene, terapie cu iod radioactiv și, în cazuri mai grave, intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau completă a glandei tiroidă.

Servicii de Endocrinologie în Cluj

Dacă aveți preocupări legate de afecțiunile tiroidiene sau doriți să discutați despre simptomele dumneavoastră, nu ezitați să căutați servicii de endocrinologie în Cluj pentru evaluare și îngrijire medicală. Este important să discutați cu un specialist pentru a stabili un diagnostic corect și a începe tratamentul adecvat pentru Boala Graves.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.