Clinica de Endocrinologie Cluj – tratamentul gușei

Clinica de endocrinologie din cadrul Cluj Medical Center se concentrează pe diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tiroidiene, inclusiv gușa.

Simptomele gușei

Gușa este termenul medical care indică o creștere anormală a glandei tiroide. Această creștere poate fi un semn al unor disfuncții tiroidiene, fie că glanda produce prea mult hormon (hipertiroidism), prea puțin hormon (hipotiroidism) sau cantitatea corectă de hormon (eutiroidism). De asemenea, gușa poate indica existența altor afecțiuni care duc la mărirea glandei tiroide.

Glanda tiroidă și cauzele gușei

Glanda tiroidă, aflată în partea inferioară a gâtului, are forma unui fluture și este esențială pentru producerea hormonilor tiroidieni care reglează funcționarea organismului. Gușa poate avea multiple cauze. Deficitul de iod este una dintre ele. Tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimună care provoacă deteriorarea glandei tiroide, este o altă cauză. Boala Graves, care declanșează hipertiroidismul și poate provoca gușă, reprezintă o altă afecțiune. Gușa multinodulară, caracterizată prin prezența de noduli în glandă, este o altă cauză a gușei.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul gușei începe de obicei cu un examen fizic pentru a evalua dimensiunea glandei tiroide. Analizele funcției tiroidiene sunt, de asemenea, esențiale pentru a determina starea tiroidiană a pacientului (TSH. FT4, FT3 etc). Tratamentul gușei depinde de cauza acesteia. Deficitul de iod poate fi corectat prin administrarea de suplimente de iod. În cazul tiroiditei Hashimoto, pacienții hipotiroidieni primesc tratament cu hormoni tiroidieni. În cazul hipertiroidismului, tratamentul depinde de cauza specifică și poate implica medicamente, iod radioactiv sau intervenții chirurgicale.

Tratamentul gusei in clinica de endocrinologie Cluj Medical Center

Clinica de Endocrinologie din cadrul Cluj Medical Center oferă soluții personalizate pentru fiecare pacient și are o echipă de specialiști calificați pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor tiroidiene.

Prin monitorizare regulată, pacienții clinicii beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.