Liceul Teoretic Metianu Zarnesti, traditie si elevi de elita

De multe ori liceele cu traditie din orasele mici au produs valori mari, au educat si au creat oameni cu care se pot mandri si viceversa. Acest lucru este valabil si pentru Liceul Teoretic „Mitropolit Ioan Metianu” Zarnesti.

Cine a fost Ioan Metianu?

Ioan Metianu s-a nascut in 9 mai 1828 la Zarnesti. A studiat in Brasov si a urmat Facultatea de Teologie la Sibiu. S-a intors acasa si si-a dedicat viata locuitorilor din Rasnov si Zarnesti in calitate de preot. Prieten si aliat al lui Andrei Saguna, Metianu a militat pentru educatie si invatamant, pentru accesul la un invatamant organizat si la cultura.

In 1898 a fost ales Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei, lucru care l-a ajutat in planul lui, si anume, de a organiza scoli primare, scoli gimnaziale si inclusiv un gimnaziu de fete. Vorbim de a 2-a parte a anilor 1800 si ne aducem aminte cu totii de rolul fetelor si al femeilor in societate.

Pentru a usura accesul la invatatura a fondat chiar si o tipografie. Asa avea cum sa puna cu usurinta carti si manuale pe bancile elevilor.

Liceul Teoretic Metianu Zarnesti

Nu a fost nicio intamplare faptul ca singurul liceu teoretic din Zarnesti ii poarta numele, il cinstesc si duc mai departe misiunea acestuia de a lumina mintile celor tineri. Nu doar marile licee si facultati nasc genii. Fiecare copil este un geniu, un diamant care are nevoie de slefuire pentru a straluci.

Profesorii sunt slefuitorii de diamante. Si Liceul Metianu are profesori dedicati care urmaresc sa obtina de la fiecare elev maximum de potential. Fiecare elev este privit individual pentru ca fiecare are talente si inclinatii aparte.

Doar asa tinere vlastare pot fi plantate pe pamantul fertil al cunoasterii. Doar cu atasament,  intelegere si o pricepere a caracterului unam se pot indruma tinerii pentru a-si urma pasiunile. Nu la gramada. Nu obtii calitate si performanta cerand acelasi nivel pentru toti: unii sunt buni matematicieni, unii sunt buni oratori, altii sunt creativi, altii sunt pasionati de stiinta etc.

Rolul unui liceu teoretic bun este acela de a-l induma pe elev catre viitor si de a lucra alaturi de el sa treaca cu brio de pragul Bacalaureatului. Liceul Metianu Zarnesti produce valori.

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.