Supravegherea video si intimitatea

Daca imi spunea cineva in urma cu 20 de ani ca vor exista camere de supraveghere video la tot pasul prin Brasov, as fi ras cu gura pana la urechi. Acum, suntem atat de obisnuiti cu ele incat le ignoram. Eu cred ca ne inducem cumva aceasta indiferenta din nevoia de intimitate.

Supraveghere video la serviciu

La inceput, camere de supraveghere erau parte a  unui sistem de securiate, de cele mai multe ori, pentru exterior, pentru a preveni intrarea prin efractie sau furtul. Incet, incet camere de supraveghere au fost mutate si la interior ca masura de siguranta pentru angajat sau ca masura antifurt. Unii angajati mai incurca bunurile personale cu bunurile produse sau comercializate.

In plus, daca esti din categoria care petrece timp pe retelele de socializare sau taie frunza la caini in timpul programului, o camera de supraveghere te poate stimula intr-un sens pozitiv. 🙂

Supraveghere video in magazine

Inca de la intrarea in parcarea mall-ului, daca iti arunci ochii in sus vei observa o intreaga retea de camere de supraveghere. E drept, sansele ca cineva sa iti loveasca masina si sa plece fara sa ii pese scad. De asemenea, a scazut si numarul de furturi din masini, si asta doar datorita camerelor de luat vederi din parcarile magazinelor.

In magazine, lucratorii au o siguranta mai mare in ceea ce priveste propria persoana cat si marfa aflata in gestiune. Stim ca hotii sunt inventivi, motiv pentru care instalarea de camere de supraveghere performante este de bun augur.

Supraveghere video in benzinarii

Povestea o persoana publica acum ceva timp despre fostul ei sot (om de afaceri) ca a plecat din benzinarie uitand sa plateasca. La ceva timp, i-a venit somatie acasa. A facut un intreg taraboi pentru ca cei din familie i-ar fi folosit masina si ar fi uitat sa plateasca. Nu va puteti imagina ce fata a facut cand s-a vazut pe camere plecand linistit dupa ce a alimentat si si-a sters parbrizul.

Asta a fost un accident, dar altii au intentia de a nu plati.

Supraveghere video in restaurante

Daca m-am obisnuit cu camerele de luat vederi la serviciu, in benzinarii, in mijloacele de transport in comun, in magazine sau in institutiile publice, in restaurant parca imi fura din intimitate.

Eu sunt genul care prefera restaurantele cu separeuri, cu mese aranjate astfel incat sa nu fiu nevoita sa ascult conversatiile celor de langa noi. In plus, nu imi place sa se zgaiasca altii la farfuria mea sau sa ma privesca in timp ce mananc. Faptul ca cineva ma priveste in timp ce iau cina sau in timp ce imi tin consoarta de mana mi se pare o incalcare a intimitatii.

Intra imaginile video in sfera datelor cu caracter personal?

Da, daca aceste imagini pot duce la identificarea unei persoane. Totodata, este obligatorie semnalarea prezentei camerelor video.

Vrem, nu vrem, suntem inconjurati de prezenta camerelor de supravegere. In ceea ce ma priveste, aceste sisteme de securitate sunt ca un cutit cu dublu tais: protejeaza dar si priveaza intimitatea. Cum din doua rele ne-am obisnuit sa alegem raul cel mic, cred ca sunteti de acord cu mine ca e mai bine cu ele dacat fara.

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.