Tot ce trebuie să știți despre Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în Brașov

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un proces esențial pentru toți posesorii de autovehicule înmatriculate sau înregistrate în România. Acesta are ca scop asigurarea că vehiculele sunt într-o stare tehnică corespunzătoare, pentru a circula în siguranță pe drumurile publice din țară. Iată câteva aspecte importante legate de ITP în Brașov:

1. Ce este ITP-ul?  – Conform OG 81/2000, vehiculele înmatriculate sau înregistrate în România pot circula și pot fi utilizate pe drumurile publice numai dacă starea lor tehnică este conformă cu reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere și protecția mediului, prin inspectia tehnica periodica.

2. ITP anual pentru autovehiculele cu o vechime de cel puțin 12 ani –  Conform modificărilor aduse de Legea 260/2017 la OG 81/2000, autovehiculele care au o vechime de cel puțin 12 ani trebuie să se supună inspectiei tehnice periodice anual.

3. ITP-ul pentru un autovehicul nefolosit –  Dacă nu utilizați un vehicul, ITP-ul nu este obligatoriu, dar inmatricularea poate fi suspendată dacă acesta expiră.

4. Suspendarea inmatriculării pentru ITP expirat  – Da, inmatricularea unui vehicul poate fi suspendată pentru detinerea inspectiei tehnice periodice expirate.

5. Prima inspectie tehnica periodica pentru un autovehicul nou Pentru autovehiculele noi, prima inspectie tehnica periodica se efectuează la 3 ani conform prevederilor legislative actuale. În Brașov, Pop Service îi așteaptă pe conducătorii auto cu 3 stații ITP performante. FĂRĂ PROGRAMARE!!

6. Deficiente minore, majore și periculoase  – Legea 260/2017 a introdus categorii de deficiente, de la cele minore la cele periculoase, pentru a evalua starea vehiculelor în cadrul ITP-ului.

7. Cum se clasifică un autovehicul cu deficiente minore și majore? –  Un autovehicul cu deficiente minore și majore va fi clasificat în categoria care corespunde celei mai grave dintre deficiențe.

8. Când se consideră trecută sau nereușită inspectia tehnica periodica?  – Inspectia tehnica periodica este considerată trecută dacă se constată doar deficiente minore. Dacă există deficiente majore sau periculoase, inspectia este considerată nereușită, iar vehiculul trebuie să fie supus unei noi inspectii în maxim 30 de zile.

Asigură-te că autovehiculul tău respectă cerințele ITP-ului pentru a te bucura de siguranța pe orice drum. Oprește-te pentru ITP Brașov la Pop Service.

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.