Verificări tahografe Brașov – noutăți legislative

Tahograful este un dispozitiv esențial pentru monitorizarea perioadelor de conducere, pauzelor și odihnei șoferilor profesioniști. Recent, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a introdus modificări semnificative privind verificarea tahografului, iar acest proces a fost pus în dezbatere publică. Iată câteva detalii importante despre verificări tahografe în Brașov:

Ordinul MTI 1.058/2007 și normele pentru verificarea tahografului

MTI a lansat un proiect de ordin pentru modificarea Normelor metodologice privind controlul perioadelor de conducere, pauzelor și perioadelor de odihnă ale șoferilor profesioniști, cuprinse în Ordinul MT 1.058/2007. Acest ordin reglementează modul în care sunt instalate și utilizate tahografele în vehiculele de transport rutier.

Consecințele manipulării tahografului

Una dintre schimbările semnificative introduse de aceste norme este legată de consecințele manipulării tahografului. Dacă reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) descoperă că s-a intervenit în funcționarea sau datele înregistrate ale tahografului, se vor lua măsuri drastice. Plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului vor fi reținute.

Ce vor verifica echipajele ISCTR

Echipajele ISCTR vor verifica cu atenție respectarea perioadelor de conducere zilnică și săptămânală, pauzelor și perioadelor de odihnă, foile de înregistrare și datele înregistrate pe cardul conducătorului auto și în memoria aparatului de înregistrare. De asemenea, se vor ocupa de cazurile de depășire a vitezei permise a vehiculului și de funcționarea corectă a aparatului de înregistrare.

Procedura de reținere a plăcuțelor de înmatriculare

În cazul în care se constată manipularea tahografului, reprezentanții ISCTR vor reține plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului. Această măsură se va face în urma întocmirii unui proces-verbal, semnat de agentul constatator și conducătorul auto. Dacă conducătorul auto refuză să semneze sau să primească un exemplar al procesului-verbal, acest lucru va fi consemnat.

Procedura pentru continuarea transportului

Dacă plăcuțele de înmatriculare sunt reținute, conducătorul auto sau reprezentantul legal al operatorului de transport rutier trebuie să se deplaseze la sediul inspectoratului teritorial pentru a face dovada că îndeplinește condițiile legale pentru continuarea transportului. Dacă documentele prezentate sunt insuficiente, se vor efectua teste suplimentare pentru verificarea integrității tahografului.

Aceste modificări aduse procesului de verificare a tahografului au un impact semnificativ asupra transportului rutier în Brașov și în întreaga țară. Este esențial ca șoferii și operatorii de transport să fie conștienți de noile reglementări pentru a evita consecințele nedorite ale manipulării tahografului.

Pentru mai multe informații și detalii, puteți apela la specialistii POP SERVICE!

Autor: Nicoleta Pomer
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.