Maseaua de minte si chirurgia dentara

Atunci când mi-au ieșit molarii de minte, una din prietenele mele mă ironiza: „în sfârșit ești mai înțeleaptă!” Dragii mei, insist să subliniez faptul că măseaua de minte nu te face mai deștept, însă poate crea mari probleme dacă nu i se acordă atenția cuvenită. De cele mai multe ori necesită proceduri de chirurgie dentară care presupun realizarea unor corecții la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare.

În rândurile ce urmează m-am gândit să expun aspectele esențiale legate de măseaua de minte. Consider că este important de știut dacă trebuie sau nu extrasă, ce complicații pot apărea, ce înseamnă operația de extracție și cum te recuperezi.

Așadar, măseaua de minte este de fapt al treilea molar și apare în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului. Și, deși vârsta la care se dezvoltă este cuprinsă între 17 și 21 de ani, s-a constatat că aceasta nu este o regulă.

Molarul are nevoie de spațiu pentru a erupe normal, iar dacă nu este sănătos și corect dezvoltat, se impun proceduri de chirurgie dentară, cu scopul de a evita infecția gingivală sau deteriorarea celorlalți dinți.

Sigur că decizia de extracție nu este ușor de luat însă medicii specialiști recomandă un consult medical în care să se evalueze poziția și sănătatea molarului.

Această hotărâre poate fi influențată și de sfatul oferit de Asociația Dentară Americană, conform căruia extracția maselei de minte devine obligatorie dacă apar simptome precum: dureri, sângerări sau infecții ale gingiei, deteriorarea dinților din vecinătate ori carii dentare extinse.

În mod negreșit se impune chirurgie dentară dacă măseaua de minte a erupt parțial (însemnând că o parte rămâne în gingie) sau dacă nu are suficient spațiu să se dezvolte, provocând astfel fenomenul de „dinți încălecați”.

Și pentru a elimina teama, mai spun doar că operația de extracție a măselei de minte nu implică riscuri mari și nici complicații pe termen lung. Atenție, însă! Dacă dinții cresc în gingie, va fi necesară o incizie și îndepărtarea acestora. Durata procedurii de chirurgie dentară este condiționată de dinte și de gradul de dificultate. Să nu uităm de îngrijirea postoperatorie care este la fel de importantă. Din acest motiv, alegeți o clinica stomatologica care asigură, prin tehnologia utilizată, o recuperare rapidă.

Să fiți frumoși și sănătoși!

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.