Tulburările de personalitate, de vorbă cu un psihiatru Cluj

Conform studiilor epidemiologice, 4 – până la 12 % din populația adultă are un diagnostic oficial de tulburare de personalitate. În rândurile ce urmează, abordăm, împreună cu un psihiatru Cluj din Clinica Mind Reset, o tematică mai puțin dezbătută, ce vizează un grup de tipuri foarte diverse de abateri de la așa numita personalitate normală.

Narcisist, isteric sau borderline: iată cum tulburările de personalitate afectează semnificativ viața unei persoane sau chiar a anturajului. Căci, în cele mai multe cazuri, astfel de trăsături, deosebit de pronunțate, lasă o amprentă negativă asupra calității vieții.

Alte aspecte dezbatute de psihiatru Cluj

Din experiența sa, acest psihiatru Cluj, subliniază că cele mai frecvente tipuri de tulburări de personalitate sunt:
🧠personalitatea obsesiv – compulsivă ( persoana în cauză, meticuloasă, extrem de critică față de sine și față de ceilalți, percepe lumea în alb și negru)
🧠personalitatea paranoidă ( neîncrezătoare, adesea ostilă, analizează semnificațiile ascunse ale celor spuse, percepându-le ca pe un atac personal)
🧠personalitatea instabilă emoțional de tip borderline (caracterizată de sentimentul de gol interior, teama de apropiere în relații, concomitent cu frica de abandon).

Totuși, la fel de specifice sunt și alte tipuri de tulburări de personalitate, printre care amintim: tipologia schizoidă, antisocială, histrionică, evitantă sau dependentă.

Vezi si articolul „Ce face un psiholog?„.

Cât despre diagnostic, medicul psihiatru Cluj remarcă faptul că doar un expert este în măsură să „dea verdictul”. Prin urmare, în procesul specific de examinare se vor analiza: istoricul de familie, interviul și metodele proiective astfel încât medicul specialist să înțeleagă chiar și cele mai complexe relații care au declanșat aceste schimbări.

Să reținem că tulburarea de personalitate se dezvoltă cu preponderență în cadrul relațiilor care, de cele mai multe ori devin nesatisfăcătoare, iar persoana afectată se confruntă fie cu dependență, fie cu sentimentul de amenințare. În plus, trăsăturile de personalitate deja accentuate se vor intensifica în situațiile dificile de viață.

Înțelegând că personalitatea reprezintă, în esență, modalitatea unică în care percepi și te raportezi, atât la interior, cât și la exterior, cere ajutorul specializat și depășește momentele de criză.

Autor: Expert-Online
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.